Munch & Strindberg - två Nordiska giganter i Berlin & Paris

I oktober 1892 lämnar August Strindberg (1849-1912) Sverige och far ner till Berlin. Där möter han Edvard Munch (1863-1944) som då är en okänd norsk konstnär som just anlänt Berlin och slår igenom med dunder och brak genom en skandalutställning och blir ett känt konstnamn i hela Tyskland. Strindberg och Munch umgås i Berlin under några hektiska månader och det tycks som om de två formar varandras tankar med olika idéer. Även Strindberg målar under den här perioden. Det är under denna kaotiska berlintid som Munch målar sitt berömda strindbergsporträtt som idag finns på Moderna Museet i Stockholm.

 

Några år senare träffades de åter i Paris just innan Strindberg gick in i sin så kallade infernokris. Paris kokade vid den här tiden av en mängd olika konstriktningar och idéer och det som låg i tiden fångades av både Strindberg och Munch.

 

År 2012 firade vi i Sverige att det var hundra år sedan Strindberg gick bort. I år, 2013, firar Norge att det var 150 år sedan Edward Munch föddes. Vad passar sig bättre än en föreläsning om dessa två som gav och tog av varandra under två intensiva perioder under 1890-talet.

 

Häng med på en resa genom Nordens största profiler till Berlin och Paris. Peter Frisk garanterar en en rafflande underhållande och spännande resa genom det dekadenta, ockulta, sprudlande, melankoliska och explosiva 1800-talets slut.

 

Till föreläsning ingår ett bildspel.

Föreläsningen kan bokas över hela landet.

© 2018 Peter Frisk.