top of page
göteborg29mars2012.jpg

Göteborg

Peter Frisk Föreläsare Boka nu.jpg

Sedan 2012 har jag levt ett dubbelliv mellan Stockholm och Göteborg. Varannan vecka i Stockholm som stadsguide och varannan vecka i Göteborg som pappa till mina barn. Som av diverse skäl hamnade där 2012. Mitt historieintresset har givetvis fört med sig att jag under åren även i Göteborg arrangerat diverse stadsvandringar och även föreläst här. Från och med 2024 kommer jag bejaka Göteborg lite mer och aktivt erbjuda stadsvandringar för de som är intresserade. Främst inriktar jag mig på besökande från östkusten (vi delar samma språk), men även för infödda som har en öppen attityd till livet, kan hänga på ;-)

Stadsdelen jag kan bäst är Majorna. Där har jag bott i halvtid i över 10 år. Det intressanta med Göteborg och för oss östkustare som besöker staden, är enligt min erfarenhet, att vi sällan ger oss ut bortom Avenyn eller området kring Ullevi. Mitt råd är, gör det! Klarar ni inte det själva så hör ni av er till mig. Det finns fantastiska platser i Göteborg att upptäcka.

Majorna där jag bor är ett. Kungsladugård i närheten är ett annat - perfekt att tex ta sig runt med cykel med mig som guide. Majorna kan, om man vill, jämföras med Söder i Stockholm (vissa går i taket för det men det bjuder jag på). De forna arbetarstadsdelar har trots alla förändringar än i denna dag charm.

Jag kan även ordna turer inom vallgraven. En vandring som jag arrangerade under några år är kopplad till en spännande göteborgspersonlighet som var starkt kopplad till våra svenska konstnärer i slutet av 1800-talet: Pontus Fürstenberg. "Från Fürstenberg till Fürstenberg" startar vid Brunnsparken där han hade sitt vackra hem och avslutas vid Göteborgs Konstmuseum dit hela hans inredning och en hel del berömda tavlor flyttade i början av 1900-talet. Idag kallat Fürstenbergska galleriet.

Jag kan visa er stenstaden, något av ett Göteborgskt Östermalm, Slottsskogen (där några av er säkert varit på Way out West), vi kan åka till Gunnebo Slott eller ut till Nya Älvsborgs fästning, ta en bira på 7:ans ölhall, glida runt på Andra Långgatan och ta oss till Haga och drömma oss tillbaka till Albert & Herberts tid och mycket mer.  

Besöker ni Göteborg i tjänsten eller som privatperson kontaktar ni mig så visar jag er stan. Ni kanske ska på konsert, fotboll, möte, konferens, bokmässan eller vad som. Jag kan visa er stan med cykel, bil, buss eller till fots. Ni kan vara ensam eller i mindre grupp eller en stor grupp. Allt kan lösas.

Jag kan visa er det bästa av Göteborg så att ni förstår :-)

Hälsar ickegöteborgaren och majornabon:

Peter Frisk 

7:ans Ölhall en klassiker
Järntorgsbrunnen
bottom of page