En av alla Slussenvandringar jag gick 2011-2014.

Stadskamp - till vad för nytta?

Det viktigaste för mig som person och människa har varit genom tid att vara oberoende. Så oberoende som det bara går.

 

Mina åsikter om staden och dess funktion och dess framtid är helt mina egna och tillhör inget parti, färg eller höger- eller vänster. Jag sticker inte under stolen med att personligheter som Per Anders Fogelström, Anna Lindhagen, Vera Siöcrona och Jane Jacobs ligger mig nära medan figurer som Hjalmar Mehr och Robert Moses är eoner ifrån min syn på städer.

De sista två representerar synsättet "masterplan" (de ser staden från skyn) medan de förstnämnda tillhör det mänskliga planet och håller sig på gatuplanet. Översatt till mitt språk sitter herrarna Mehr och Moses i diverse skybarer och spanar ner på menigheten medan de andra sitter på ett café eller en pub i gatuplanet tillsammans med menigheten.

Där finns de två synsätten och själv tillhör jag gatufolket och vantrivs något oerhört i skybarer. Trivs dock i barer och pubar och fik på gatuplanet.

I Tjurbergsparken 7 september 2018 - foto: Pehr Ahlander

Tjurbergsparken

Jag deltog hösten 2018 med en specialskapad vandring i den hotade Tjurbergsparken. Arrangör av det hela var Katarina Hembygdsförening som jag därefter blev hedersmedlem i. Tack för det. En artikel här från DN:s Lars Epstein.

Per Magnus Wijkman skickade mig därefter följande brev:

"Hej Peter,

Jag vill tacka dig för den fascinerande rundvandring i Tjurbergsparken som du ledde ett par veckor sedan. 
Jag visste inte att denna fina park fanns trots att jag bor i närheten.  Jag hoppas att berörda myndigheter tar sitt förnuft till fånga och avslår planerna att bebygga parken - liksom andra parker på Söder.

Slussen

Jag deltog under några år, 2011-2014, i stadskampen för att bevara Slussen. Allt jag där var med om och lärde mig och fick mina smällar kommer jag kanske någon gång att skriva om. Tyvärr var det mycket som gick fel i den protesten som kunde gjorts bättre.  

Jag finns med i Hans Sandströms fina film om Slussen som ni kan se nedan:

Nobel Center - på Blasieholmen

Innan arkitekttävlingen till Nobel Centret var jag ute med en stadskampsvandring sommaren 2013 på Blasieholmen. Det var något år innan själva protesterna kom igång riktigt ordentligt. Vilket de gjorde efter att arkitekttävlingen var avgjord. DN skrev om vandringarna - artikeln finns här

epstien.JPG

Gamla Stan - en bortglömd stadsdel

 

Jag larma ganska tidigt om att Gamla Stan var en bortglömd stadsdel. Vilket blev ett möte i Gamla Stan. Givetvis har det inte blivit bättre utan mycket värre. Stadsdelen ger Stockholm en mängd saker men de styrande är fullständigt blinda då de enbart bländas av allt som är nytt. Att bevara och underhålla är inte lika roligt uppenbarligen.

Efter ett möte i Gamla Stan i september 2012 skrev DN.s Lars Epstein följande (artikeln finns här):

 

"Den kände stadsvandraren Peter Frisk däremot ville ha en Lex Gamla stan för att skydda kulturella värden från att spolieras. Han tog som exempel flytten av Aspingtons antikvariat för ett antal år sedan från Västerlånggatan till Östermalm på grund av höga hyreshöjningar, Aspingtons, som i dag ersatts av ett själlöst växelkontor som ger galleriaassociationer. Detsamma gällde Hemlins gamla bokhandel som tvingades bort av samma skäl som Aspingtons och det i ett hus som ägs av det offentliga som hade kunnat sätta hyror som gjort att den kunde fått finnas kvar."

Även en av lokaltidningarna tog upp frågan och jag står fortfarande för att Gamla stan är en turistmagnet som "politikerna ger fan i".

© 2018 Peter Frisk.