top of page
piltillbaka.JPG

Strindbergs Konst

strindbergokonsten.jpg

Författaren, poeten, dramatiker, fotografen August Strindberg är för den stora allmänheten högst okänd som konstnär. Det trots att flertalet av hans verk gått som de absolut dyraste konstverken i Sverige.

Under en period på 1870-talet sågs Strindberg som en av Sveriges bästa och kunnigaste konstkritiker. Han umgicks hela sitt liv med sin tids stora konstnärsgeneration: Carl Larsson, Per Ekström, Ernst Josephson, Per Hasselberg, Richard Bergh och många fler. Internationellt umgicks han med storheter som Paul Gauguin, Alfons Mucha, Christian Krohg och Edvard Munch.

Strindbergs eget måleri kom att bli fullständigt egensinnigt och utanför sin tid. Ett måleri i ett slags expressionism långt innan expressionismen var uppfunnen. Om hans romaner och dramatik var fylld av explosioner så var hans måleri helt klart en spegling av Strindbergs personlighet. Strindberg efterlämnade över 100 tavlor.

Under föreläsningen berättar jag om Strindbergs bakgrund till sitt måleri, om hans tre olika målarperioder och om synen på hans konst och mycket mer.

I föreläsningen ingår ett bildspel och det går att boka föreläsningen var ni än finns i landet.

 

Mejla eller ring för mer info och offert. 

bottom of page