Strindbergs Konst

Författaren, poeten, dramatiker, fotografen August Strindberg är för den stora allmänheten okänd som konstnär. Trots att flertalet av hans verk gått som de absolut dyraste konstverken i Sverige.

 

Under en period på 1870-talet var Strindberg ansedd som en av Sveriges bästa och kunnigaste konstkritiker. Under hela sitt liv umgicks han med sin tids konstnärsgeneration: Carl Larsson, Per Ekström, Ernst Josephson, Per Hasselberg, Richard Bergh och många fler. Internationellt umgicks han med bl.a. Paul Gauguin, Alfons Mucha, Christian Krohg och Edvard Munch.

 

Strindbergs eget måleri kom att bli fullständigt egensinnigt och utanför sin tid. Han målade ett slags expressionism långt innan expressionismen var uppfunnen och om han i sina romaner och dramatik var fylld av explosioner så var även hans måleri en spegling av Strindbergs personlighet.

 

Strindberg efterlämnade över 100 tavlor och Peter berättar i föreläsningen om Strindbergs bakgrund till måleriet, om Strindbergs konst och hur den uppfattats i Sverige och utomlands fram till idag och om alla otaliga konstkontakter Strindbergs hade i sin egen tid. 

© 2018 Peter Frisk.