piltillbaka.JPG

Några av Tidigare Projekt / Arkiv ...

minbok.jpg

Guidebok

Skriven av Peter Frisk & Bosse Bjelvenstedt  ...

Boksläpp, Maj 2019: Guideboken "Stockholm : promenader, historia, kultur och natur" släpptes. Skriven av Peter Frisk och Bosse Bjelvenstedt på Outdoors Books förlag. Kan beställas på Adlibris på följande länk

olovlundgren.JPG

Med i panelen på;

Fastighetsbolaget Olov Lindgrens 80-årskalas

December 2018: Deltog på Olov Lindgren AB:s 80-årsfest på Nalen som paneldeltagare tillsammans med bl.a. Jeppe Wickström där vi talade om Stockholm. Om staden. Finns ett litet klipp från dagen. Se klippet här.

10sept2018 2_redigerad.jpg

Kulturinspiratör ...

Föreläste om kulturens kraft på kulturkväll i Älta  

September 2018: Inbjöds som kulturinspiratör till Älta Kulturförening där Peter tog upp: "Vad är kultur?" - "Vad kan vi ha kulturen till?" - "Hur kan vi glädjas, beröras och utvecklas av kultur?" Kontakta Peter om ni önskar boka

fotoPehrAhlander.jpg

Tjurbergsparken  ...

Katarina Hembygdsförening anlitade mig för  

Deltog med en specialskapad vandring hösten 2018 i den hotade Tjurbergsparken. Arrangör var Katarina Hembygdsförening som jag därefter blev hedersmedlem i. Tack för det. En artikel här från DN:s Lars Epstein.​ Per Magnus Wijkman skickade mig därefter följande brev:

 

"Hej Peter,

Jag vill tacka dig för den fascinerande rundvandring i Tjurbergsparken som du ledde ett par veckor sedan. Jag visste inte att denna fina park fanns trots att jag bor i närheten.  Jag hoppas att berörda myndigheter tar sitt förnuft till fånga och avslår planerna att bebygga parken - liksom andra parker på Söder.

IMG_9264.JPG

Paris ...

Som ciceron i Paris, Privat Guide

April 2017: Författaren Melker Garay anlitade Peter Frisk som ciceron i ParisPeter berättade om konst och Paris historia och lade ett passande helgprogram med diverse besöksmål anpassade åt kund. Om Paris historia och om konst i Paris. Framförallt ett besök på Le Centre Pompidou där det var en stor Cy Twombly-utställning.

IMG_8306_edited.jpg

Projektledare ...

Fotoprojekt för konstnären/författaren Melker Garay

Februari 2017: Ledde fotoprojekt åt konstnären Melker Garays till dennes konstbok. Engagerade fotografen Jann Lipka och hyrde Dusty Deco lokaler med möbler vid Hornstull samt modeller. Heldagsprojekt.

sthlmmedaljen.JPG

Stipendiat ...

FOSAM-Stipendiat 2016

Maj 2016. Peter tilldelades 2016 FOSAM-stipendiet. Juryns motivering:

"Peter Frisk är en kunnig guide och sann folkbildare. På ett inspirerande och spännande sätt fångar han uppmärksamheten hos såväl små som stora grupper. Peter kombinerar historiskt kunnande med anekdoter och har förmåga att inkludera deltagarnas kunskap i sin guidning."

P4200043.jpg

"Freden" ...

Ett föredrag på Gyldene Freden

April 2016: Berättade om Gyldene Fredens historia i Bellmansvåningen där 40 gäster åt "Guldklubbslunch". Föredraget var i 45 minuter och mycket uppskattat av "Teknikföretagen Service AB".

katarinakyrka2018.JPG

Bröllopsvandring

Från Katarina kyrka till van der Nootska Palatset

Efter att brudparet gift sig i Katarina kyrka lämnade paret sina 60 gäster till Peter för en lättsam historisk promenad mot Mariahissen för ett kort drinkstopp. Turen fortsatte sedan till van der Nootska palatset där Peter avslutade med några visor för sällskapet och brudparet innan bröllopsmiddagen tog vid.

Lex Gamla Stan

gaml.jpg

Gamla Stan - en bortglömd stadsdel ...

September 2012: Jag larma ganska tidigt om att Gamla Stan var en bortglömd stadsdel. Vilket blev ett möte i Gamla Stan. Givetvis har det inte blivit bättre utan mycket värre. Stadsdelen ger Stockholm en mängd saker men de styrande är fullständigt blinda då de enbart bländas av allt som är nytt. Att bevara och underhålla är inte lika roligt uppenbarligen. Efter ett möte i Gamla Stan i september 2012 skrev DN.s Lars Epstein följande (artikeln finns här):

"Den kände stadsvandraren Peter Frisk däremot ville ha en Lex Gamla stan för att skydda kulturella värden från att spolieras. Han tog som exempel flytten av Aspingtons antikvariat för ett antal år sedan från Västerlånggatan till Östermalm på grund av höga hyreshöjningar, Aspingtons, som i dag ersatts av ett själlöst växelkontor som ger galleriaassociationer. Detsamma gällde Hemlins gamla bokhandel som tvingades bort av samma skäl som Aspingtons och det i ett hus som ägs av det offentliga som hade kunnat sätta hyror som gjort att den kunde fått finnas kvar."

skanna0113.jpg

Stockholmsmedaljen 2011 

Tilldelad genom arbetet att visa Slussen

Juni 2011: "Genom Peter Frisks vandringar har många för första gången förstått konsekvenserna av förslaget till ombyggnad av Slussen (Foster-Bergs Slussenförslag) - var byggnaderna skulle stå och vilka utsikter som skulle skymmas. Med kunskap och entusiasm har Peter Frisk beskrivit hur genomtänkt Slussen är så att de som deltagit i vandringarna kunnat se bortom dagens smuts och förfall, och också kunnat förstå varför området utpekats av Riksantikvarieämbetet som en miljö av riksintresse för kulturmiljövården i Stockholm."

epstien.JPG

Nobel Center

Specialvisningar av det unika marina arvet på Blasieholmen ...

Sommaren 2013: Innan arkitekttävlingen till Nobel Centret var jag ute med flertalet gratisvandringar sommaren 2013 på Blasieholmen för att försvara kulturmiljön. Det hela var något år innan själva protesterna kom igång ordentligt. Vilket de gjorde efter att arkitekttävlingen var avgjord. DN skrev om vandringarna - artikeln finns här

sh.JPG

Miljöpris

Gamla stans Miljöpris 2011 ...

Våren 2011: Tilldelades Gamla Stans miljöpris av den legendariska Ingemar Ingevik för arbetet med att visa Slussen. 

b52.jpg

Slussenaktivist ...

Gick Slussenturer 2010-2014 

Under perioden 2010-2014 deltog jag i kampen att bevara Slussen. Allt jag där var med om och lärde mig och fick mina smällar kommer jag kanske någon gång att skriva om. Tyvärr var det mycket som gick fel i den protesten som kunde gjorts mycket bättre. Min insats var att gå gratisvandringar tisdagar och torsdagar under flera års tid. Filmaren Hans Sandströms gjorde en fin stillsam film om Slussen där jag skymtar förbi. Kan ses på den här länken.

morgonvandring.jpg

Ciceron på buss ...

Internationella gäster besökte Roslagen

Maj 2011: Var med som ciceron och guide till Roslagen där jag under resans gång berättade om Sveriges historia till ett internationellt sällskap. Start och avslut i Stockholm.

mob 31 maj 2011 017.JPG

Heldagstur i Stockholm 

Frukost, vandring, lunch, vandring ...

Maj 2008: Arrangerade en heldagstur med  Specialpedagogiska skolmyndigheten som inleddes i Gamla stan. Först frukost och därefter guidad tur fram till lunch som intogs på rest. Victoria i Kungsträdgården. Därifrån fortsatte den guidade turen till Sturekatten där det blev kaffe och bakelse.