Auktionsvandring

buowskis.JPG

... två auktionshus  ...   

Varje höst och vår arrangerar Stockholms två stora auktionshus, Bukowskis och Stockholms Auktionsverk, sina Moderna och Internationella auktioner. I samband med dessa är det nu möjligt att boka Peter Frisk för visning och en stadsvandring mellan de två auktionshusen inkluderat berättelser om auktionshusen historia uppblandad med Stockholms historia och kopplingar till de verk som visas.

 

Vid Berzelii Park ligger Berns Salonger som öppnades 1863. Här satt Strindberg med sina konstnärsvänner på 1870-talet. Förevigat i "Röda Rummet" som kom 1879. Samma årtioende öppnade Henryk Bukowski sitt auktionshus med samma namn. Tidens samlare gjorde sina inköp på den berömda adressen på Arsenalsgatan. Willhelmina von Hallwyll som uppförde sitt palats i slutet av 1800-talet på andra sidan parken fyllde sin byggnad till bredden av saker från auktionshuset. Hit gick också vår förmodligen största samlare någonsin: Christian Hammer. Strindberg kommer 1901 att porträttera Hammer som "den blinde" i pjäsen "Ett Drömspel" ...

 

Ett annat sätt är att upptäcka stadens auktionshus genom turen Auktionshistoria - dess historia, dess samlare och höga priser och speciella samlingar.

 

Föj med på en historisk resa till 1800-talets slut och möt flera figurer från en svunnen tid.

 

Vid önskemål ordnar Peter med lämplig restaurang.

 

Studieförbundet Vuxenskolan arrangerade genom Peter Frisk följande specialtur 2011 - Historiska Rum:

Nyfikna Bukowskis auktionshus - Peter Frisk i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

 

Vårens klassiska auktion. Bukowskis auktionshus grundades 1870 och är idag störst i Norden på kvalitetsauktioner såsom klassisk konst och konsthantverk, samtida konst och fotografi växer också alltmer. Intresset för samlings- och specialauktioner är stort, Bukowskis specialauktion av Ingmar Bergmans kvarlåtenskap t.e.x följdes över hela världen. Peter Frisk berättar om husets historia, om grundaren Henryk Bukowskis, om samlare under 1800-1900-talet med anknytning till huset bl.a Vi avslutar med att tala om och beskåda några verk på den pågående utställningen.