piltillbaka.JPG

Göteborg

vad gör stockholmsguiden där?

... det ska jag berätta. Jag lever sedan 2012 mitt liv i två städer vilket beror på privatlivets krångligheter. Efter en skilsmässa hamnade mina barn i Göteborg och det var bara att styra upp det hela på bästa sätt och flytta dit. 

Sedan dess pendlar jag mellan Stockholm & Göteborg och arrangerar också vandringar i Göteborg. På mitt sätt.

Just nu har jag inga "öppna vandringar" i Göteborg. Det som gäller är gruppbokningar. Är ni ett stockholmsföretag som besöker Stockholm så är jag helt enkelt er man. Men jag tar uppdrag från alla. Är ni ett kompisgäng som åker ner så hjälper jag er att hitta. Ring eller mejla mig.

9 mars 2013 005.jpg

De kvarter jag bebor i Göteborg kallas för Majorna och har en hel del spännande smultronställen att besöka. Här finns många vackra landshövdingahus och det går att boka en vandring per fot, eller det bästa, med cykel runt stadsdelen. Det rekommenderar jag starkt.

Jag bor inte långt ifrån Gathenhielmska huset och den vackra Karl Johanskolan - där mina barn gått i skolan. Skolan ritades på 20-talet av Gunnar Asplund (mest känd för att ha ritat Hammarby IP ;-) och sidospåret Stockholms Stadsbibliotek. 

Vi kan ta oss ner till Klippan och det forna sockerbruket som startades av David Carnegie d.y. och vidare till Albert Lilienbergs tjusiga Kungsladugård uppfört 1916-30, idag Riksintresse. Små idylliska gårdar och torg i varierande form i mänsklig skala. Lilienberg blev därefter stadsarkitekt i Stockholm. I huvudstaden, storstaden, finns några snarlika områden uppförda på 1920-talet att jämföra med.

En annan tur är "Från Lilla Bommen till Järntorget" som följer älvens historia och husen utefter. Vi gör nerslag vid några speciella byggnader och människor kopplade till hamnen och funderar över Göteborgs framtid då det byggs mycket i de områden som tidigare hade sin anknytning till sjöfarten. Vi går Skeppsbron fram och passerar Casinot och kanalerna.

göteborg29mars2012.jpg
IMG_3791.JPG

En annan fin tur är "Från Furstenberg till Furstenberg" från Brunnsparken till Götaplatsen. Turen handlar mycket om konst och där är Pontus Furstenberg den centrala gestalten.

Jag kanske inte är härifrån men jag kan berätta bra historier och göra underhållande vandringar - även i Göteborg.

Välkommen att boka en vandring. Kontakta mig för idéer!

Vänligen 

Peter Frisk

Ölhallen 7:an, Kungstorget nr 7