´

 

Skicka gärna ett mejl genom att klicka på brevet

 

070-638 99 55

 Peter Frisk                                        I samarbete med: Södermalms Konsthall

Hem Stadsvandringar Tips & Tjänster Föreläsningar Om Peter Frisk Kalendarium Kundreferenser Peter Frisk Fine Art english

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Föreläser om konst, historia, Stockholm och mycket mer ...   Munch och Strindberg - två Nordiska giganter i Berlin och Paris


I oktober 1892 lämnar August Strindberg (1849-1912) Sverige och far ner till Berlin. Där möter han Edvard Munch (1863-1944) som då är en okänd norsk konstnär som just anlänt Berlin och slår igenom med dunder och brak genom en skandalutställning och blir ett känt konstnamn i hela Tyskland. Strindberg och Munch umgås i Berlin under några hektiska månader och det tycks som om de två formar varandras tankar med olika idéer. Även Strindberg målar under den här perioden. Det är under denna kaotiska berlintid som Munch målar sitt berömda strindbergsporträtt som idag finns på Moderna Museet i Stockholm.

 

Några år senare träffades de åter i Paris just innan Strindberg gick in i sin så kallade infernokris. Paris kokade vid den här tiden av en mängd olika konstriktningar och idéer och det som låg i tiden fångades av både Strindberg och Munch.

 

År 2012 firade vi i Sverige att det var hundra år sedan Strindberg gick bort. I år, 2013, firar Norge att det var 150 år sedan Edward Munch föddes. Vad passar sig bättre än en föreläsning om dessa två som gav och tog av varandra under två intensiva perioder under 1890-talet.  

 

Häng med på en resa genom Nordens största profiler till Berlin och Paris. Peter Frisk garanterar en en rafflande underhållande och spännande resa genom det dekadenta, ockulta, sprudlande, melankoliska och explosiva 1800-talets slut.      

 

Till föreläsning ingår ett bildspel.

Föreläsningen kan bokas över hela landet. 

 

Peter Frisk har under 15 år arbetat som Kulturguide i Stockholm och är känd för sina expressiva stadsrundturer och sina undehållande och informativa föreläsningar. Peter arbetar sedan 2013 som konstagent åt några intressanta ännu okända konstnärer och förmedlar även kontakter mellan köpare och säljare av konst samt hjälper även till med rådgivning.  

 

Missa inte:

Föreläser om konst, historia, Stockholm och mycket mer ... Strindberg och Konsten - en föreläsning.

Föreläsningar i det fria! Kulturguidning, stadsvandring, bussguidning, cykelguidning  Strindberg i Paris - Inferno - en vandring i Paris

 

august_strindberg

Självporträtt av Strindberg.

Taget ute på Dalarö 1892 samma år 

som Strindberg for till Berlin.

Ladda ner från wikipedia common.

 

edvard_munch1

Edvard Munch, Självporträtt, Paris, 1895.

Ladda ner från wikipedia.

 

 

 

              


Peter Frisk Produktion E-post: info@peterfrisk.se '  - 070-638 99 55 - onsdag 6 december 2017